Stoi za kontuarem, wystawia rachunki, przyjmuje pieniądze i wydaje resztę.
Kiedy raz siedziałam sobie nad masala dosą, widziałam jak pani kasjerka wypełniała kasę cukierkami.
To w Indiach dość powszechna praktyka. Przy braku drobnych resztę wydaje się w słodyczach.
Stosują to w knajpach i sklepach. Wywnioskowałam, że jeden cukierek (lub guma) ma w przybliżeniu wartość 1 INR.
Dosa to bardzo cienkie naleśniki z soczewicy i mąki ryżowej pochodzące z
południowych Indii. Serwowane w bardzo wielu wersjach, choć masala dosa
jest chyba najbardziej popularna. Dosę nadziewa się warzywami w curry (głównie ziemniaki i cebula) i serwuje z dodatkiem sosu chutney (np. kokosowego) i sambaru z soczewicy. Pycha! O dziwo przepis na dosę znajduje się w wikipedii |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz