poniedziałek, 25 stycznia 2016

SŁODKIE RUPIE

W indyjskich restauracjach poza kelnerami jest też na ogół osoba kasjera.
Stoi za kontuarem, wystawia rachunki, przyjmuje pieniądze i wydaje resztę.
Kiedy raz siedziałam sobie nad masala dosą, widziałam jak pani kasjerka wypełniała kasę cukierkami.
To w Indiach dość powszechna praktyka. Przy braku drobnych resztę wydaje się w słodyczach.
Stosują to w knajpach i sklepach. Wywnioskowałam, że jeden cukierek (lub guma) ma w przybliżeniu wartość 1 INR.

Dosa to bardzo cienkie naleśniki z soczewicy i mąki ryżowej pochodzące z południowych Indii. Serwowane w bardzo wielu wersjach, choć masala dosa jest chyba najbardziej popularna. Dosę nadziewa się warzywami w curry
(głównie ziemniaki i cebula) i serwuje z dodatkiem sosu chutney (np. kokosowego) i sambaru z soczewicy. Pycha!
O dziwo przepis na dosę znajduje się w wikipedii

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz